5 istotnych wskazówek przy wyborze tortu weselnego  – Targi Ślubne – Targi Młodej Pary

5 istotnych wskazówek przy wyborze tortu weselnego 

Jak prawidłowo wybrać i zamówić tort weselny, który zachwyci Waszych gości? Oto 5 wskazówek, których nie możecie pominąć!

Gdzie szukać tortu weselnego?

1. Ciasto na wesele kupujemy lokalnie

W zależności od typu uroczystości tort weselny możecie zamówić w miejscu, w którym organizujecie przyjęcie ślubne lub u lokalnego cukiernika. Wybór lokalnej marki jest podyktowany względami praktycznymi – słodki majstersztyk musi być po prostu dowieziony bezpiecznie i „na czas”. 

2. Pytamy o bezpieczny transport

Podczas zamawiania deseru pytamy o to, czy musimy samodzielnie przywieźć ciasto, czy w cenę wliczony jest także transport. Druga opcja jest bardziej komfortowa, ale wymaga też zazwyczaj dodatkowej opłaty.

Wystawca targów ślubnych prezentuje swoje wyroby cukiernicze przy stoisku.

3. Zakup ciasta „z zewnątrz” uzgadniamy z organizatorem przyjęcia

Decyzja o zakupie tortu musi być uzgodniona z firmą, która organizuje przyjęcie, a która jest też zazwyczaj odpowiedzialna za ślubne menu. Może się zdarzyć, że organizator nie zdecyduje się na przyjęcie ciasta na wesele „z zewnątrz” (np. ze względów sanitarnych) lub będzie wymagać dodatkowej opłaty.

4. Prosimy o próbki ciast i zdjęcia realizacji

Testowanie smaku ślubnego tortu to Wasze podstawowe prawo. Zapytajcie koniecznie o próbki ciast i wizualizacje najciekawszych realizacji. Możecie przetestować próbki na miejscu, skorzystać z zaproszenia na pokaz, degustację lub spotkać się z takim wystawcą na targach ślubnych.

5. Pytamy o skład i alternatywne rozwiązania

Jeśli wśród najbliższej rodziny lub znajomych są alergicy, pytamy o możliwość zastąpienia najczęściej występujących alergenów np. orzechów lub mleka. Organizujecie ślub w stylu ekologicznym? Zapytajcie o opcję przygotowania ciast wegetariańskich lub wegańskich. 

Na stoisku targów ślubnych prezentują się torty weselne oraz inne wyroby cukiernicze.

Jak wcześnie zamówić główne ciasto imprezy? 

Ciasto na wesele zamawiamy zgodnie z zasadą „im wcześniej, tym lepiej”. Jeśli korzystacie z marki lokalnej, a Wasze przyjęcie odbywa się w sezonie wiosenno-letnim weźcie pod uwagę możliwe obłożenie określonych dat. Im wcześniejsze zapytanie o możliwość realizacji, tym większa szansa na dopięcie Waszego harmonogramu przygotowań. Doświadczeni cukiernicy podają zazwyczaj datę od 3 do min. 1 miesiąca przed uroczystością na złożenie zamówienia. Wcześniejsza rezerwacja daty mocno wskazana. 

Cena tortu weselnego będzie zależeć od ilości zaproszonych przez Was gości, typu ciasta, ilości pięter i dodatkowych dekoracji. Z większym kosztem musicie się liczyć m.in. w przypadku ciast mocno nasączonych alkoholem, dekorowanych żywymi kwiatami i posiadającymi więcej niż 3 smaki.

Na stoisku cukierniczym na targach ślubnych prezentują się różnorodne weselne słodycze.

Tego nie wiedziałaś o torcie weselnym!

  • W starożytnym Rzymie tradycyjna nakazywała przełamanie nad głową panny młodej zbożowego placka. Gest miał przynosić parze szczęście, płodność i obfitość.
  • Biała kolorystyka tortu ślubnego w wiktoriańskiej Anglii oznaczała zamożność. Na koszt ciasta – „zaporowy” dla mniej zamożnych par – wpływała bardzo wysoka cena białego cukru.
  • Tradycja pocałunku państwa młodych nad wysokim, ślubnym ciastem wywodzi się z późnego średniowiecza. Udany pocałunek, bez naruszenia konstrukcji deseru, miał gwarantować powodzenie związku. Elementy tego zwyczaju można dostrzec obecnie m.in. we francuskiej tradycji przecinania misternej konstrukcji ślubnego, ptysiowego tortu typu „croquembouche”.
  • Era popularności dekoracyjnych, białych tortów ślubnych datuje się od wystawnego przyjęcia weselnego brytyjskiej królowej Wiktorii i księcia Alberta w 1840 roku.
  • W tradycji polskiej jednym z głównych zadań pary młodej jest umiejętne wykrojenie pierwszego kawałka tortu bez naruszenia konstrukcji ciasta.